Mitt Teneriffa

Handikappbidrag.se

Teneriffa!

 

I flera säsonger har jag nu rest till Teneriffa och fått rehabilitering! Här nedan kommer lite tips och tankar om du vill göra det samma! Som du ser på min hemsida finns det fler länkar på Teneriffa och Helenas sida är väldigt uttömmande på information! Kolla den!

( första sidan!).Kolla också www.tenerife.nu Och på facebook finns flera grupper!

 

För att få rehab kan man söka inneliggande vård på Vintersol. Detta gör man genom att be om remiss till Vintersol. Ta kontakt med din läkare-be om en remiss. Uttagningen sker sen på ett särskilt kansli. Här kan du hämta remiss: www.vintersol.com Vissa landsting tar betalt för remissen,men enligt "rykten" så är det en remiss och ska då inte kosta något. Kolla det!

 

Vill du bara ha behandlingarna på vintersol ,så ber du om en remiss på behandlingar, sen sker den uttagningen också på ett särskilt kansli. De behandlingarna är lättare att få än inneliggande vård. Då får du poliklinisk vård. men det innebär att du får ordna resa och boende själv. På denna sidan kan du läsa allt vad som gäller om du bor i Västra Götaland!

 

Vårdguiden 1177 - Rehabilitering utomlands

 

Nu har det kommit nya regler så Försäkringskassan har tagit över rehabansvaret! Västra Götaland har kvar sitt "gamla" system men i vissa landsting måste man kontakta Försäkringskassan för vård i annat EU land. Det finns en särskild blankett.Systemet är relativt nytt och kassan är osäker än och bedömer olika.

Försäkringskassan bedömmer "snålt" ibland. Det kan löna sig att överklaga-ett ärende i Östergötland gick till kammarrätten där vederbörande fick rätt och därmed fler behandlingar!

 

Det är svårt att få tag på lägenhet på Teneriffa-åtminstone i Los Cristianos

men en del hotell hyr ut lägenheter också.

 

Några lägenhetsuthyrare skapligt nära Vintersol på Teneriffa:

 

Anna Pettersson, hyr ut bra boende ca 10 min från Vintersol. Anna pratar svenska!! Ta kontakt via facebook!

 

Lynda Miller lynda@teneriferoyal.com 0034607651659

websida: www.teneriferoyale.com

 

Bra boende för funktionshindrade är också www.anykasur.com

 

 

I Spanien är medicin gratis för pensionärer

Info till svenska medborgare från Försäkringskassan:

Om du tillfälligt vistas utomlands

 

Om du blir sjuk på Teneriffa så är det bra att ha ett EU-kort.På det får du allmän vård som Spanien betalar.Söker du till ett privat sjukhus/läkare så kanske din försäkring tar kostnaden,men det är viktigt att kolla det! Då gäller INTE EU-kortet.

Beställ EU-kort inför en utlandsresa

Beställ kortet i god tid. Leveranstiden kan vara upp till tio arbetsdagar och giltighetstiden är 3 år. Kan beställas på internet via följande länk.

 

Beställning av europeiskt sjukförsäkringskort

 

Pensionär som reser till Spanien

Om du är pensionär och reser till Spanien behöver du ett särskilt pensionärsintyg som komplement till EU‑kortet. Intyget visar att du har pension från Sverige och ger dig rätt till kostnadsfria läkemedel i samband med nödvändig vård.

Beställ intyget från Försäkringskassans Kundcenter 0771-524 524.